diyetisyen@ozgediyet.com



Okul Döneminde Beslenme


Okul döneminin başlamasına yakın şu günlerde beslenme çantası telaşı hepimizi sardı…

“Yeterli ve dengeli beslenen çocuklarda okul başarıları, yetersiz ve dengesiz beslenen çocuklara göre daha yüksektir.

Günümüzde bireyler vakitlerinin çoğunu okulda geçirmektedir. Okul dönemi; beslenme alışkanlıklarının gelişmeye başladığı, ev dışında ve arkadaşlarıyla yemek yeme durumunun ortaya çıktığı ; fiziksel, zihinsel ve sosyal büyüme ve gelişmenin hızlandığı, yetişkinlikte devam ettirilecek alışkanlıkların kazanıldığı önemli bir dönemdir.

Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için yeterli ve dengeli beslenmek en önemli koşuldur.

Yapılan çalışmalarda; yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerde odaklanma ve algılamanın azaldığı, öğrenmede güçlük çektikleri, okula devamsızlığın arttığı ve okul başarılarının düşük olduğu ortaya konmuştur.

Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak hareketsizliğin artması, fiziksel aktiviteler yerine televizyon ve bilgisayar başında geçirilen sürenin uzaması şişmanlığın ve beraberinde getirdiği obezite, kalp damar hastalıkları, kanser ve diyabet gibi hastalıkların giderek artmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda medyada ortaya çıkan bilgi kirliliği yanlış diyet uygulamalarına neden olarak halen büyüme ve gelişme çağında olan çocukların sağlığını olumsuz yönde etkilemekte ve beden algısının bozulmaktadır.

Öneriler:

Dört besin grubunda bulunan besinlerden yeterli miktarlarda ve dengeli şekilde her öğünde tüketmeleri gerekmektedir.

Özellikle kemik ve diş gelişimi için günde 2-3 su bardağı süt veya yoğurt, 5 porsiyon taze sebze veya meyve tüketmelerine özen gösterilmelidir.

En önemli öğünün kahvaltı olduğu unutulmamalıdır. Bütün gece süren açlıktan sonra vücudumuz ve beynimiz enerjiye gereksinim duyar. Kahvaltı yapılmadığı takdirde dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baş ağrısı ve zihinsel performansta azalma görülmektedir.

Açıkta satılan besinlerin çocuk beslenmesinde yer alamamasına özen gösterilmelidir. .

Okulda veya evde dinlenirken ve ders çalışırken; şeker ve şekerli besinler, cips gibi yağlı ve tuzlu besinler veya gazlı içecekler yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, ekmek arası peynir, taze sıkılmış meyve suları ile kuru yemişlerin ve kuru meyvelerin tercih edilmesi gerekmektedir..

Çocukların fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimlerine olumlu katkı sağlamaları açısından fiziksel aktivitenin artırılmasına da önem verilmelidir.

Sağlıklı yaşam tarzının benimsenmesinde, yeterli dengeli beslenme ile fiziksel aktivite bir bütün olarak düşünülmeli ve gerektiğinde doğru beslenme önerileri için konusunda uzman bir sağlık personeline danışılmalıdır.