diyetisyen@ozgediyet.com



Kurban Bayramında Beslenme


BAYRAM YAKLAŞIYOR… BAYRAM TELAŞI, ZİYARETLER, İKRAMLAR, UZUN KALABALIK BAYRAM SOFRALARI…. KESİLEN KURBAN ETLERİNİN DAĞITILMASI, SAKLANMASI DERKEN KAÇAN ÖĞÜN SAATLERİ…

Bayramda alabileceğiniz ufak tedbirlerle bayramınızı keyiflendirmek için hazır olun… Günlük beslenmemizde kırmızı et miktar ve sıklığı artmaktadır. Bu Nedenle Kalp-Damar Hastaları, Diyabet Hastaları, Hipertansiyon Hastaları Ve Böbrek Hastaları Risk Altındadır. Bayramda da; sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına özen gösterilmelidir.

  • Öncelikle Uygun Kesim Koşulları Sağlanmalıdır. Veteriner kontrolü olmayan ve uygun koşullarda kesilmeyen kurbanlık hayvanlardan insanlara tenya, salmonella, tüberküloz, şarbon gibi hastalıkların bulaşma riski yüksektir.
  • Kırmızı Et; İyi Kalite Hayvansal Protein, Demir, Çinko, Fosfor, Magnezyum Mineralleri İle B Grubu Vitaminler Ve A Vitamini İçermektedir. Ancak Unutulmamalıdır Ki, doymuş yağ ve kolesterol içerikleri de yüksektir. Görünür yağlar ayrılsa dahi kırmızı etin yağ içeriği oldukça yüksektir.
  • Kesilen Hayvan Etin Bekletilmeksizin Bir kaç Saat İçinde Pişirilerek Yenmesi, Hem Pişirmede Hem De Sindirimde Zorluk Yaratır. Midede Şişkinlik, Hazımsızlık Gibi Sıkıntılara Neden Olur. Yeni kesilen et mutlaka ağzı kapalı olarak, dolapta 24 saat bekletilmelidir.
  • Etler; büyük parçalar şeklinde değil küçük parçalara ayrılarak, buzdolabı poşetlerinde, Buzdolabında -2 Santigrat Derecede 1-2 Hafta, Derin Dondurucuda İse -18 Santigrat Derecede Daha Uzun Süre Saklanabilmektedir.
  • Buzluktan çıkarılan etler sıcak suda veya oda koşullarında değil buzdolabı kısmında çözdürülmelidir. Aksi halde bakterilerin üremesi için uygun koşulları yaratmış oluruz.
  • Etler mangal yapılacaksa; ateş ile etler arasında mutlaka 5 parmak kadar mesafe sağlanmalıdır. Kömürleşen etler kanser riski taşır. Etin ateşe yakın olması vitamin kayıplarına da yol açmaktadır.
  • Kurban bayramının geleneksel yemeği kavurmanın içine tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklemeden, kendi suyunda, kısık ateşte ve ekstra yağ eklemeden pişirilmelidir.
  • Kavurma ve kırmızı et öğle öğününde yenmeli, yanında mutlaka salata ile posa miktarı artırılmalıdır, akşam öğününde ise sebze, kurubaklagil gibi posa içeriği yüksek yemekler tercih edilmelidir.
  • Günlük (2-2.5 lt) su içmeye dikkat edilmelidir.
  • Gidilen bayram ziyaretlerinde; meyve suları yerine açık çay/bitki çayları; hamur tatlıları/çikolata yerine sütlü tatlılar/meyveler tercih edilmelidir.

    İyi Bayramlar…