diyetisyen@ozgediyet.com



Küf ve Zararları


Besinlerdeki Küflenen Parçanın Çıkarılıp Atılması Sizce Yeterli Mi? Besinlerin Yüzeyindeki Küf Buzdağının Yalnızca Görünen Kısmıdır…

Besinlerin üzerinde görülen, genellikle mavimsi renkteki küf olarak adlandırılan kısımlar, çürümeye ve bozulmaya neden olan mantarların spor olarak bilinen üreme hücreleridir. Ancak bilinmesi gereken bu çürümenin yalnızca yüzeyde kalmadığıdır. Çoğu küfün yapısı ipliksi köklerden oluşur ve besinlerin en alt kısmından başlayarak yüzeye doğru gelişir. Besinlerin yalnızca küflenen kısımlarının atılması ile bu mantarlar uzaklaştırılmış olmaz.

Küf Mantarının Vücudumuzdaki Etkileri

  • Buğday ve ürünleri başta olmak üzere pirinç, fındık gibi yağlı tohumlarda küflenmeyi başlatan mantarlar “AFLATOKSİN” denilen zehri oluşturur. Etkisini hemen göstermeyen Aflatoksin, Zamanla Vücudun Bağışıklık Sistemini Çökerterek, İç Organlar Ve Özellikle De Karaciğerde Tahribata Yol Açar.
  • Gözle görülmeyen küf mantarları vücudunuzda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Sebepsiz Kaşıntılarınız, Kızarıklıklarınız Varsa Besinlerinizi Mutlaka Gözden Geçirin.
  • Gözle görülmeyen küf mantarlarının düzenli olarak solunması da uzun dönemde solunum sorunlarına neden olabilmektedir.
  • Bazı küflerle temas sonucu kısa dönemde burun kanallarında, boğazda ya da gözlerde tahriş olma durumu da ortaya çıkabilir.

    Küften Korunmak İçin;

  • Küfün ortaya çıkması için doğru sıcaklık, doğru nem ve uygun oksijen miktarı gibi koşulların oluşması gerekir.
  • Evinizin pencerelerini güzel havalarda günde en az yarım saat açık tutun. Temiz havanın evinize girmesine izin vererek evdeki nem oranını azaltmış olursunuz.
  • Evinizde ıslak her hangi bir materyal bulundurmayın. Özellikle besinlerinizi sakladığınız yerlerin ve kapların hijyenine özen gösterin.
  • Buzdolabında küf oluşumunu engellemek için yiyecekler kapalı tutulmalı ve son kullanma tarihi geçmiş ürünleri bekletmeden atmaya özen gösterilmelidir.

    Besin küflerinden özellikle peynir küfleri, halk arasında faydalı olarak bilinmektedir. Faydalı olarak bilinmesinin nedeni penisilin denilen antibiyotiğin küften elde edilmesidir. Fakat küf, o antibiyotik elde edilinceye kadar bir çok farklı aşamadan geçmektedir. Küfün Ham Hali Faydalı Değildir.

    Mavi küflü rokfor, gorgonzola ve stilton gibi peynirler küf kullanılarak özel olarak üretilir. Bu tür peynirlerin insan sağlığı açısından zararlı etkileri bulunmamaktadır.

    Her Çeşit Küf Zararlıdır Denemez Ancak Hangisinin Zararlı Hangisinin Etkisiz Olduğunu Bilmek Güç Olduğu İçin, Risk Almamak Gerekir.